Stările emoționale și psihice influențează starea de sănătate
“ Mens sana în corpore sano” (O minte sănătoasă într-un corp sănătos) bine cunoscuta expresie latină datează de peste 2000 de ani și cu toate acestea nu poate fi mai actuală. Psihicul și fizicul nu pot fi despărțite și totuși uneori nu pot conviețui fără să se rănească reciproc, asta pentru că orice stare emoțională și orice proces psihic creează o reacție în corp.
În funcție de durată, intensitate, conflictele psihice pot avea și reacții biologice și sunt cauza multor afecțiuni fizice. Din ce în ce mai des medicii de specialitate abordează bolile precum alergiile, oboseala cronică, migrenele, durerile articulare și chiar unele boli autoimune, și dintr-o perspectivă psihologică și recomandă psihoterapia ca metodă de tratament.
Procesul de diagnosticare a unei afecțiuni este de cele mai multe ori unul complex, îngreunat uneori de simptome contradictorii sau de răspunsul necorespunzător al organismului la tratament. În cele mai multe dintre cazuri vorbim de o manifestare în corp, prin corp, a unor suferințe psihice sau tulburări emoționale negate. Relația dintre psihic și manifestarea unei boli sau simptome la nivel fizic (somatic) începe să fie din ce în ce mai explorată în încercarea de a identifica metode noi de a echilibra nivelurile psihologic, emoțional și fizic și de a îmbunătăți sistemul de apărare intern. Sistemul imunitar duce principala luptă împotriva microbilor dar împotriva sentimentelor suntem lăsați singuri cu un inamic invizibil, și totuși atât de cunoscut: noi înșine.
Procesul psihoterapeutic cu un terapeut specializat oferă un spațiu în care procesele psihice inconștiente sunt analizate, integrate, dându-li-se o nouă semnificație, astfel încât disconfortul fizic să dispară și sistemul de apărare intern să poată recunoaște viitoare semnale de alarmă înainte de somatizare.