Abordarile psihoterapeutice

Psihanaliza

Psihanaliza este atât o teorie asupra minţii umane, cât şi o metodă de terapie. Psihanaliza şi psihoterapia psihanalitică se adresează celor care se simt prinşi în probleme psihice recurente ce le blochează, pe de o parte, potenţialul de a trăi experienţe fericite alaturi de cei apropiati, şi pe de altă parte le împiedică succesul şi împlinirea în cadrul activităţii lor profesionale şi al sarcinilor normale ale vieţii de zi cu zi.
Cauzele acestor probleme sunt de cele mai multe ori inconstiente si foarte greu de descoperit si rezolvat în absenţa unei psihoterapii
Relatia si comunicarea cu un psihanalist într-o atmosferă sigură îl va ajuta pe pacient să devină din ce în ce mai conştient de părţi ale lumii sale interne pe care anterior nu le cunoştea (gânduri şi sentimente, amintiri şi vise); acest proces alină durerea psihică, susţine dezvoltarea personalităţii şi oferă posibilitatea unei auto-cunoaşteri care îi va întări pacientului încrederea de a-şi urma scopurile în viaţă.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv comportamentala se centreaza pe studierea relatiei dintre ganduri, emotii si comportamente;
Terapia cognitiv comportamentala ajuta oamenii sa-si identifice gandurile dureroase si sa evalueze cat de reale sunt aceste ganduri. Apoi ii invata sa-si modifice gandirea distorsionata inlocuind-o cu un model rational. Cand gandesc mai realist, oamenii se simt mai bine. Terapia pune accentul in mod constant asupra rezolvarii problemelor clientului si a initierii schimbarilor comportamentale.

Psihoterapia psihosomatica

Psihoterapia psihosomatica este o ramura a terapiei psihologice care trateaza afectiunile psihice cu manifestare somatica (corporala), afectiunile medicale cu componenta psihologica si studiaza aspectele psihologice ale bolilor si interactiunile intre minte, corp si mediul social.

Terapia psihosomatica consta in psihoterapii cognitiv-comportamentale sau psihodinamice, insotite dupa caz si de tratament medicamentos

Psihoterapia integrativă

Constă în accesarea mai multe strategii şi metode terapeutice, apartinand mai multor scoli terapeutice, în funcţie de identitatea şi problematica clientului precum şi de identitatea şi abordarea profesională a terapeutului.

Ideea principală din spatele psihoterapiei integrative este că fiecare persoană este unică, și ceea ce funcționează perfect pentru o anumită persoană, nu este neapărat necesar să funcționeze și pentru altele. Prin urmare, un terapeut integrativ lucrează pentru a crea un program de terapie adecvat nevoilor și problemelor fiecărui individ în parte. De asemenea, este o psihoterapie care vine în ajutorul persoanei în mod adecvat și eficient la nivel afectiv, comportamental, cognitiv și psihologic de funcționare, abordând totodată și aspectul spiritual al vieții